ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ελπίδες για εξαγωγές άνω των 20 δισ. ευρώ το 2011

Θα υπερβούν τα 20 δισ.ευρώ οι εφετεινές εξαγωγές,αν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 διατηρηθούν οι σημερινοί υψηλοί ρυθμοί αύξησης, σημειώνοντας «ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με αφορμή τις υψηλές επιδόσεις που έχουν παρατηρηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι η υψηλή ζήτηση των βιομηχανικών προιόντων, όχι μόνο με βάση τα ως τώρα στοιχεία, αλλά και σύμφωνα με τις παραγγελίες της βιομηχανίας από εξωτερικό.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελρτών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ , στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση των εξαγωγών κατά 40,4% και ανέρχονται στα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Παράλληλα ισχυροί ρυθμοί αύξησης παρατηρούνται και χωρίς τα πετρελαιοειδή - αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν στα 7,6 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Οπως δήλωσε η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «η διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών αύξησης των εξαγωγών και στο δεύτερο 6μηνο του 2011 θα σημάνει ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας άνω των 20 δισ. ευρώ, σε επίπεδο 12μηνου. Οι θετικές ειδήσεις από τις παραγγελίες για ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα και τους επόμενους μήνες, μας προσθέτει αισιοδοξία όχι μόνο για ποσοτική αύξηση των εξαγωγών συνολικά, αλλά και για ποιοτική εξέλιξη του εξαγωγικού προτύπου της χώρας, με βάση προϊόντα προστιθέμενης αξίας, προϊόντα με ελληνική τεχνογνωσία, καινοτομία και διεθνή αναγνώριση».

Αναλυτικότερα η συνολική αξία των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 ανήλθε στα 16,5 δισ. ευρώ (23,1 δισ. δολάρια) έναντι 19,4 δισ. ευρώ (25,7 δισ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση ύψους 15%. . Στο ίδιο διάστημα η συνολική αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή παρουσιάζει αύξηση, 11,6%.


www.tovima.gr

Εκτός κλάδου ένας στους τρεις εργαζόμενους στις κατασκευές

Καταρρέει ο κλάδος των κατασκευών στη χώρα μας, λόγω της κρίσης και της δραματικής μείωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και όλα τα νούμερα, όπως το στοιχείο ότι ένας στους τρείς απασχολούμενους στον κλάδο να έχει οδηγηθεί μόνιμα, πλέον, εκτός του κατασκευαστικού χώρου, δείχνουν ότι η αρνητική πορεία του κλάδου δεν έχει τελειωμό. Πολλές εταιρείες έχουν βάλει λουκέτο, άλλες έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99, ενώ πολλαπλές είναι αυτές που παλεύουν να επιβιώσουν. Από τις πιο γνωστές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν κλείσει είναι οι Θεμελιοδομή, Eργάς, ΑΛΤΕ, Διεκάτ και Μπετανέτ, ενώ στο άρθρο 99 έχουν ενταχθεί οι Αττικάτ, Αφοί Μεσοχωρίτη και η Εδραση, η οποία όμως ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία συνδιαλλαγής με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών και εταιρειών leasing που αποτελούν την πλειοψηφία των πιστωτών της.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιριών), σε ετήσια βάση η απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο μειώνεται για 11 συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ οι μειώσεις των έξι τελευταίων τριμήνων είναι διαρκώς εντεινόμενες, από -5,9% το Δ' τρίμηνο του 2009/08, ακολουθούν κατά σειρά, -7,4%, -10%, -15,3%, -18,0%, -21,5% το Α' τρίμηνο του 2011/10. Αυτές οι διαπιστώσεις αναδεικνύουν ότι το ζήτημα της αυξημένης ανεργίας στον κλάδο όχι μόνο έχει από καιρό λάβει μη αναστρέψιμη τάση, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από τον ΣΑΤΕ, αλλά οξύνεται διαρκώς.
Στην έκθεση διαπιστώνονται επίσης μείωση κατά 43,4% του πλήθους των νέων δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 (153 έργα, προϋπολογισμού 1,55 δισ. ευρώ) έναντι του α' εξαμήνου του 2010 (270 έργα, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ), με παράλληλη μείωση του προϋπολογισμού κατά 18,2% και πρωτοφανής μείωση των παραγγελιών ιδιωτικών έργων όπως αυτές μετριούνται από τον όγκο των οικοδομικών αδειών, ο οποίος το α'
τρίμηνο του 2011 ανήλθε σε μόλις 4,25 εκ. m3, δηλαδή, ούτε στο μισό της χαμηλότερης
τιμής των τελευταίων τριάντα ετών (1995, 9,02 εκ. m3).
 
www.tovima.gr

«Πράσινο» για συγχώνευση οργανισμών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα»

Την πρώτη απόφαση για συγχωνεύσεις Οργανισμών πήρε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνοντας την εισήγηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για τη σύσταση του «Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ».
Στο νέο Οργανισμό συγχωνεύονται οι τέσσερις εποπτευόμενοι Οργανισμοί: ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε, Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α - «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π - AGROCERT, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.
Για την άμεση σύσταση του Οργανισμού, ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, παρουσίασε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα υπογράφεται και από τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα μ΄ αυτή, αμέσως μετά τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα οριστεί προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και θα μεταφερθεί όλο το προσωπικό των συγχωνευόμενων φορέων στο νέο Οργανισμό.
Παράλληλα, προωθείται σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όπως επισημαίνει το αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν με σκοπό την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της αγροτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Επίσης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση το σχέδιο νόμου «Διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά, ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και άλλες διατάξεις». 

www.naftemporiki.gr

Ασπίδα για τις καταθέσεις.

Θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.

Ασπίδα για την προστασία των καταθετών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προστατεύοντας τους στην περίπτωση που κάποια -μικρή κυρίως τράπεζα- αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.

Η μεταβατική αυτή τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και θα έχει την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (30δισ ευρώ) και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων- Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από το «κακό κομμάτι» της ίδιας τράπεζας με τα π.χ. προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.

Έτσι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους καταθέτες -ακόμα και στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα-, ενώ όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού θα μεταβιβάζονται σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα στο μέλλον.


www.taxheaven.gr