ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Φως, νερό, τηλέφωνο στη δήλωση


Στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο προωθείται με νομοσχέδιο εντός του Οκτωβρίου, θα προβλεφθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι θα πρέπει με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος να δηλώσουν κάθε δαπάνη, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών για φως - νερό - τηλέφωνο που σήμερα εξαιρούνται από τις αποδείξεις που «περνούν» στην Εφορία ή ακόμα και αποδείξεις δαπανών για οικιακές βοηθούς και ιδιωτικά σχολεία που αποτελούν τεκμήρια ή για αποδείξεις ιατρικών δαπανών και ενοικίων που συνιστούν φοροαπαλλαγές.
Παράλληλα, θα δηλώνονται τα κεφάλαια που αποταμιεύονται, ενώ θα υπάρχει και ένα περιθώριο της τάξεως του 10% επί του εισοδήματος το οποίο δεν θα χρειάζεται να δικαιολογηθεί, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει να ξεκαθαρίσει αν θα επιβάλλεται τελικά κατώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων ή ποινές σε περίπτωση υποβολής χαμηλότερων δαπανών (αν και διευκρινίζεται πλέον ότι είναι μάλλον απίθανο).
Εχοντας όλα αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, όπως υποστηρίζει αρμόδιο στέλεχος, θεωρεί ότι θα εξαναγκάσει όσους φοροδιαφεύγουν να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα καθώς θα γίνονται εκτεταμένες διασταυρώσεις, ενώ παράλληλη πίεση στη φοροδιαφυγή θα ασκείται από τα τεκμήρια και την ενεργοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
phgh: ta nea.gr
ΦΟΡΟΣ «ΤΙΜΩΡΙΑΣ» ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ

Νέο ριφιφί και με... αποδείξεις!

Περισσότερες αποδείξεις από όσες απαιτεί σήμερα ο νόμος ζητά το υπουργείο Οικονομικών από τους φορολογούμενους. Αν δεν πιάσουν το πλαφόν, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο τιμωρίας

Νέο ριφιφί και με... αποδείξεις!
Επώδυνες αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη μείωση-σοκ του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ και το "μαχαίρι" δεκάδων φοροαπαλλαγών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει σήμερα ο νόμος (25% επί του εισοδήματος με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ) για να "γλιτώσουν" από την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% επί της διαφοράς. Και όλα αυτά τρεις μήνες πριν από την εκπνοή του 2011.
Οσοι δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούνται ανάλογα με το εισόδημά τους θα επιβαρυνθούν με "πέναλτι" φόρου 10% πέρα από τον πρόσθετο φόρο έως και 700 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου η οποία ισχύει για τα εισοδήματα του 2011, όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ έπρεπε με το ισχύον καθεστώς να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% αυτού, δηλαδή 7.500 ευρώ, εάν το ποσοστό ανέβει στο 40% τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ. Εάν δεν τα καταφέρει όμως και μαζέψει αποδείξεις, για παράδειγμα, 10.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 200 ευρώ, ενώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ανεβαίνει στα 900 ευρώ με την εφαρμογή του "κουτσουρεμένου" αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.
Νέο ριφιφί και με... αποδείξεις!
Το μέτρο αυτό θα πλήξει κυρίως τους φορολογουμένους που δεν έχουν εισοδήματα ή έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης γιατί κατοικούν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία ή διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού.
Με το νέο σύστημα οι αποδείξεις αποσυνδέονται από το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις όχι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, αλλά για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.
Νέο ριφιφί και με... αποδείξεις!
"Οι αποδείξεις δεν αφορούν το αφορολόγητο όριο, αφορούν το επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις ανάλογα με τα εισοδήματά σου" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ δίνοντας μια πρόγευση των αλλαγών που σχεδιάζονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά: "Αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις, αν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 ευρώ πρέπει να έχεις αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000, όχι 5.000 ευρώ". "Αυτές οι αποδείξεις θα είναι ηλεκτρονικές, οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν παίρνεις καμία επιστροφή. Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές" συμπλήρωσε ο υπουργός.
Για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος: "Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011".
Είναι προφανές ότι το μέτρο αυτό αν δεν εφαρμόζεται κλιμακωτά θα φέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, καθώς επιβάλλει στους πολίτες να μην αποταμιεύουν και να καταναλώνουν.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Αποδείξεις 30-60% των εισοδημάτων

Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες: Ολα τα φυσικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν να μαζέψουν ενδεχομένως και από φέτος αποδείξεις αξίας ίσης με το 30-60% των ετήσιων εισοδημάτων τους, αντί 25% που προβλέπει αυτήν τη στιγμή η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.
Με την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που σχεδιάζεται με εισοδηματικά κριτήρια οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικά έξοδα θα "μετράνε" πλέον στις αποδείξεις που απαιτούνται για να μην επιβληθεί ο έξτρα φόρος 10%. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θέλει να αναθερμάνει το "κίνημα" των αποδείξεων, το οποίο έχει αδρανήσει.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Τι θα πληρώσει ο φορολογούμενος

1. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 25% επί του εισοδήματος, δηλαδή 7.500 ευρώ. Εάν το ποσοστό ανέβει στο 30%, τότε θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ. Εάν δεν τα καταφέρει και μαζέψει αποδείξεις 8.000 ευρώ, τότε στη διαφορά των 1.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 100 ευρώ (1.000Χ10%). Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ανεβαίνει στα 800 ευρώ.
2. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 1.250 ευρώ. Εάν το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων αυξηθεί στο 40%, τότε θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 2.000 ευρώ. Εάν δεν τα καταφέρει και συγκεντρώσει αποδείξεις 1.300 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με φόρο 10% στη διαφορά των 700 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 70 ευρώ, παρά το γεγονός ότι είναι αφορολόγητος.
3. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσοστό των αποδείξεων αυξηθεί στο 50%, τότε θα είναι υποχρεωμένος να μαζέψει αποδείξεις 20.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 15.000 ευρώ σε αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 10% στη διαφορά των 5.000 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ.
4. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Με το ισχύον καθεστώς πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το ποσοστό των αποδείξεων αυξηθεί στο 50%, τότε θα είναι υποχρεωμένος να μαζέψει αποδείξεις 30.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 20.000 ευρώ σε αποδείξεις, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 10% στη διαφορά των 10.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου διαμορφώνεται στα 1.700 ευρώ (1.000 + 700) για τα εισοδήματα του 2011.
ΑΛΛΑΓΕΣ
Περικοπές σε δαπάνες που εκπίπτουν

Οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών των φορολογουμένων από τον φόρο εισοδήματος θα περικοπούν ή ακόμη και θα καταργηθούν. Οι δαπάνες ενοικίων, διδάκτρων, ασφαλίστρων, ιατρικών εξόδων, δικηγορικών αμοιβών, ασφαλιστικών εισφορών, δωρεών, χορηγιών και τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας θα εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό μειωμένο από το 20% στο 10% για εισοδήματα μέχρι 30.000 ή 40.000 ευρώ, ενώ για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 ή τα 40.000 ευρώ δεν θα αναγνωρίζεται καμία έκπτωση. Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση είναι η περικοπή, ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από 900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα στοιχεία, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Ολες οι δαπάνες στη φορολογική δήλωση

Διευκρινίσεις για το γενικό περίγραμμα του νέου συστήματος αποδείξεων έδωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τεκμηριώνουν το σύνολο του εισοδήματος που είτε καταναλώνουν (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια, κ.λπ.) είτε αποταμιεύουν/επενδύουν.

Ολες οι δαπάνες στη φορολογική δήλωση
Διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο μέτρο των αποδείξεων έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα προβλέπει ότι το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ΄ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
Επιπλέον, το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται να εξειδικεύσει ότι το εισόδημα που καταναλώνεται και για το οποίο πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις -εξαιρουμένου ενός εύλογου ποσού για το οποίο δεν είναι δυνατή η συλλογή παραστατικών- θα είναι το διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι:
"Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.
Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:
Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.
Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ' όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).
Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).
Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.
Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.
Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας" καταλήγει η δήλωση του ΥΠΟΙΚ.

phgh: ethnos.gr


Nοικοκυριά με βιβλία εσόδων-εξόδων!

Θα δηλώνονται όλες οι δαπάνες

Σε εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων προχωρεί το οικονομικό επιτελείο, εξαναγκάζοντας τα νοικοκυριά να κρατούν... βιβλία εσόδων-εξόδων.

Με το νέο σύστημα, το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2012, γίνεται υποχρεωτική η δήλωση καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών και ακινήτων, ενώ στο σκέλος εξόδων που θα λαμβάνονται υπόψη για τη συλλογή αποδείξεων θα καταγράφονται όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών, αναφέρει το Έθνος.

Η συνολική προσμέτρηση των δαπανών αποτελεί προάγγελο της επερχόμενης καθολικής κατάργησης των φοροαπαλλαγών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο... μάζεψε την αναδρομική από τις αρχές του 2011 αύξηση του πλαφόν 25% στις αποδείξεις. Η αναμενόμενη αύξηση, όπως και το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων θα τεθούν σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2012, τα οποία δηλώνονται το 2013.

Πιο αναλυτικά, με το νέο σύστημα καθιερώνεται επί της ουσίας ένα ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδικό έντυπο, που θα συνοδεύει την κανονική φορολογική δήλωση, αναλυτικά στοιχεία για όλες τις καταναλωτικές δαπάνες, τις αποταμιεύσεις, τις αποκτήσεις περιουσιακών στοιχείων και τα ήδη υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς και να υποβάλουν όλα τα προβλεπόμενα αποδεικτικά από τα οποία θα προκύπτει ότι τα ποσά που ξόδεψαν για καταναλωτικούς σκοπούς, αποταμίευσαν ή διέθεσαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων είναι αυτά που δήλωσαν και προήλθαν από νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα δίνουν αναλυτική αναφορά στην εφορία για κάθε ευρώ που έχουν ξοδέψει από το διαθέσιμο εισόδημά τους και έχουν πάρει απόδειξη. Με χθεσινή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το σύνολο των οικογενειακών δαπανών, όπως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μικρό ποσοστό περίπου 10% του εισοδήματος θα εξαιρεθεί από τη συλλογή παραστατικών, αφού για κάποιες δαπάνες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν αποδείξεις, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που δίνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους.

Με βάση τις ηλεκτρονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα γίνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ ή έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής) μεγάλης αξίας που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία.

Οσοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν με νόμιμα παραστατικά ή άλλα αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία το σύνολο των χρημάτων που αποταμίευσαν ή δαπάνησαν για την απόκτηση των περιουσιών τους, θα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους εισοδήματος και πρόστιμα για τα αδικαιολόγητα ποσά, ενώ όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν πολύ μεγάλα ποσά θα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με κατηγορίες για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος".

Ως «λογιστές» θα κληθούν να λειτουργήσουν από το επόμενο έτος όλοι οι φορολογούμενοι, αφού θα πρέπει να κρατούν αποδείξεις για όλα τα έσοδα, τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις. Για κάθε δαπάνη θα πρέπει όχι μόνο να κρατούν τις αποδείξεις, αλλά και να τις καταχωρίζουν ηλεκτρονικά σε ειδικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.



source:  newsbeast.gr