ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μετατροπή σε «πόθεν έσχες» των φορολογικών δηλώσεων
Πηγή: Express.gr  29/09/11-07:14
ANATPOΠH στον τρόπο που δηλώνονται τα εισοδήματα στην εφορία αλλά και στον τρόπο με τον οποίο «δικαιολογούνται» επιφέρει το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Με βάση όσα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η φορολογική δήλωση μετατρέπεται πλέον και σε πόθεν έσχες.

Με αφορμή το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για το σύστημα των αποδείξεων, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε χθες σε διευκρινίσεις, οι οποίες προϊδεάζουν για δραστικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, «το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είτε καταναλώνεται είτε αποταμιεύεται θα πρέπει να αποτυπώνεται στη φορολογική δήλωση» για το 2012 και εφεξής.

Oσον αφορά την κατανάλωση οι κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τις αποδείξεις επεκτείνονται στο σύνολο της οικογενειακής δαπάνης (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.λπ.).

Ο φορολογούμενος όμως θα πρέπει να δηλώνει και το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύει. Καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και ακίνητα θα δηλώνονται από το επόμενο έτος σε ειδικό έντυπο που θα συνοδεύει τη φορολογική δήλωση,

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα κάποιος έχει εισόδημα 50.000 ευρώ και έχει αποδείξεις για τις 20.000, τότε θα οφείλει να αποδείξει τι έχει κάνει τις υπόλοιπες 30.000 ευρώ. Αν έχει προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ή έχει καταθέσει το ποσό στην τράπεζα, λογικά δεν θα επιβαρύνεται με το «πέναλτι» καθώς εκτός των άλλων τόσο οι αγορές ακινήτων όσο και οι τραπεζικές καταθέσεις φορολογούνται αυτοτελώς με άλλο τρόπο. Αν όμως, όπως έχει δικαίωμα, δεν θέλει ή δεν μπορεί να δηλώσει τι έχει κάνει τη διαφορά των 30.000 ευρώ τότε προφανώς θα εμπίπτει στην κατηγορία του πέναλτι, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο με κάποιον συντελεστή που δεν έχει ακόμα καθοριστεί, εάν δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.

Στο ερώτημα πως θα αντιστοιχίσει η κυβέρνηση τα εισοδήματα με το ποσοστό των δαπανών που θα πρέπει να προκύπτουν από την κατανάλωση ο υπουργός παρέπεμψε στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Aρχής λέγοντας ότι «από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο».

Ο γενικός γραμματέας του Yπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματος. Τόνισε δε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει οριστεί.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε το απαραίτητο ποσοστό επί του εισοδήματος ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται.


Του Στέλιου Κράλογλου