ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Στα όριά τους οι κατασκευαστικές

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκονται εκατοντάδες μεσαίες και μικρές κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της διακοπής -από τον περασμένο Ιούλιο- του προγράμματος «Θησέας», κυρίως, όμως, από τις μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής ήδη εκτελεσμένων έργων.

Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και με επιστολή προς τα μέλη του συνιστά να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά σε ενέργειες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τις εκκρεμότητες που υφίστανται.
Ο ΣΑΤΕ τονίζει ότι ει?χε συνα?ντηση με παράγοντες στο υπουργείο Εσωτερικών και προέκυψε ότι:
Εντάλματα πληρωμών 41 εκατ. που αφορούν σε πιστοποιήσεις έργων του Προγράμματος «Θησέας», οι οποίες στάλθηκαν από τις Περιφέρειες στις Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 21/7/2010, έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ήδη έχει αρχίσει η πληρωμή τους.
Για τις υπόλοιπες οικονομικές εκκρεμότητες των έργων του Προγράμματος «Θησέας», άνω των 100 εκατ., δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε διασφαλισμένη πηγή πληρωμής τους, ενώ η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ θεωρείται, στην παρούσα φάση, αβέβαιη.
Την ίδια ώρα το Δημόσιο απαιτεί από τους εργολήπτες την καταβολή του ΦΠΑ για τα ανεξόφλητα τιμολόγια, αλλά και την προσέλευση στις εφορίες για περαίωση προηγούμενων ετών.

source: www.imerisia.gr

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος επενδυτικός νόμος

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε στο opengov.gr το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή». Παρατηρήσεις και προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται για 14 μέρες μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, «ο νέος Επενδυτικός Νόμος αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας». «Πρόκειται», υπογραμμίζει, «για ένα νόμο-τομή, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έναν ακόμη μηχανισμό ευκαιριακών επιδοτήσεων, όπως αυτούς που είδαμε να εφαρμόζονται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Μια νομοθετική πρωτοβουλία που ενσωματώνει τις αρχές, τις αξίες, το ήθος και το σχέδιο με το οποίο οφείλουμε να πορευτούμε από εδώ και πέρα προκειμένου να απαντήσουμε στην κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα, που θα βασίζεται σε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο. Ένα πρότυπο παραγωγικό, δυναμικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό».
«Ο νόμος αυτός εκφράζει την πολιτική μας βούληση να στηρίξουμε την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας στις επενδύσεις. Αφήνουμε πίσω μας την πολιτική των επιδοτήσεων και εστιάζουμε στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές, ευνοϊκά δάνεια και ενισχύσεις κεφαλαίου σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες», επισημαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης και κάνει λόγο για ένα νόμο ρεαλιστικό και προοδευτικό.
Όπως εξάλλου σημειώνεται, το σχέδιο του νέου Επενδυτικού Νόμου προέκυψε μετά από δίμηνη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διακεκριμένους εμπειρογνώμονες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον τραπεζικό κλάδο, τις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά ινστιτούτα.


source: www.naftemporiki.gr

Συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 27,4% στο 11μηνο

Στα 18.620 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, σημειώνοντας μείωση 27,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την συγκεκριμένη περίοδο.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση ήταν για ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά 33,2%.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί κυρίως η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το κύριο χαρακτηριστικό του Νοεμβρίου είναι «η ανάκαμψη συνολικά των εσόδων που οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του ρυθμού αύξησής τους στο ενδεκάμηνο, ο οποίος είναι 4,8% σε σχέση με το 2009 και έναντι 3,7% ως τον Οκτώβριο».
Στην αύξηση των εσόδων συντελεί τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και η υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.
Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των εσόδων λόγω της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, της επέκτασης της περαίωσης και της εισροής των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδά του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.


source:  www.naftemporiki.gr