ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων             

 ΕΝΤΟΣ του Δεκεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να παρουσιάσει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων υλοποιώντας μια από τις βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου αλλά και… ένα βήμα που επί δεκαετίες εξαγγέλλεται, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει γίνει πράξη. Με τις ρυθμίσεις που οριστικοποιούνται το προσεχές διάστημα αίρονται οι περιορισμοί στα επαγγέλματα των φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, τεχνιτών αρτοποιών, κίνηση που εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει κύμα ισχυρών αντιδράσεων.

Ειδικότερα η κυβέρνηση εξετάζει τα εξής:

Δικηγόροι: Σημείο τριβής με την κυβέρνηση είναι η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης. Με το άνοιγμα του επαγγέλματος θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και οι δικηγόροι θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ θα επιτρέπεται η διαφήμιση.

Συμβολαιογράφοι: Ενδέχεται να μην ανοίξει πλήρως το επάγγελμα, επειδή υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα καθώς ασκούν κατά παραχώρηση δημόσια εξουσία. Προβλέπεται, πάντως, άρση των περιορισμών για την ελάχιστη αμοιβή, καθώς και των γεωγραφικών περιορισμών για την άσκηση του επαγγέλματος.

Φαρμακοποιοί: Το Yπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να καθιερωθεί σύστημα εκπτώσεων που θα κάνουν τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους. Προϋπόθεση θα αποτελεί η άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους, ενώ η απελευθέρωση του επαγγέλματος δεν θα συνεπάγεται και ελεύθερη αδειοδότηση για ίδρυση νέων φαρμακείων, ούτε πώληση φαρμάκων από σούπερ-μάρκετ.

Αρτοποιοί: Στον κλάδο εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην αδειοδότηση και εξετάζεται η κατάργησή τους.

Τεχνικά επαγγέλματα (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί κ.λπ.): Στα επαγγέλματα αυτά το κράτος ούτε λίγο ούτε πολύ εγγυάται την καταβολή των αμοιβών τους, αφού δεν εκδίδονται αλλιώς άδειες για κατασκευές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση για την άρση των περιορισμών θα είναι γενική, ενώ οι λεπτομέρειες για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά θα ορίζονται στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει από το άνοιγμα όχι μόνο την ενίσχυση του ανταγωνισμού αλλά και δημοσιονομικά οφέλη. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.


Πηγή: Express.gr

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡ.4/2010 - Ηλεκτρονική κάρτα αποδείξεων

Ειδικότερα:

1. Οι τράπεζες θα εκδίδουν (υπό την εποπτεία του Υπουργείου) κάρτες με μαγνητική ταινία, κάθε μία από τις οποίες θα διαθέτει μοναδικό 19ψήφιο αριθμό. Κατά τη χορήγηση των καρτών η τράπεζα δεν θα τηρεί κανένα στοιχείο του προσώπου στο οποίο χορηγεί μία τέτοια κάρτα, ώστε να είναι αδύνατη η μελλοντική ταυτοποίησή του. Ένας πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί περισσότερες από μία κάρτες, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλα μέλη της οικογένειάς του, ενώ σε περίπτωση απώλειας της κάρτας ο πολίτης θα μπορεί με την ίδια διαδικασία, να προμηθεύεται καινούργια.

2. Ο λήπτης της κάρτας θα υποχρεούται να δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου τον αριθμό της κάρτας που του χορηγήθηκε. Η καταγραφή θα γίνεται είτε κατ’ ευθείαν σε διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας, είτε μέσω συστήματος σύντομων γραπτών μηνυμάτων δικτύου κινητής τηλεφωνίας (SMS).

3. Κατά τη συναλλαγή σε επιχείρηση που διαθέτει POS, η εν λόγω κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την καταγραφή της συναλλαγής. Θα καταγράφεται το ποσό της απόδειξης ή ένας αριθμός πόντων που θα αντιστοιχεί στο ποσό της απόδειξης. Η συναλλαγή θα αποστέλλεται στο κέντρο επεξεργασίας της τράπεζας που παρέχει το συγκεκριμένο POS και θα διαχωρίζεται από τις λοιπές συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.

4. Περιοδικά (κάθε ημέρα, βλ. παράρτημα Γ΄ του μνημονίου συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες) θα αποστέλλεται στη Γενική Γραμματεία από κάθε τράπεζα το αρχείο των καταγεγραμμένων αποδείξεων, στο οποίο θα αναφέρεται ο κωδικός της κάρτας αποδείξεων του πολίτη, ο ΑΦΜ του εμπόρου, η ημερομηνία και ώρα συναλλαγής, καθώς και το ποσό της συναλλαγής (ή οι πόντοι που αντιστοιχούν στο ποσό της συναλλαγής). Με τον τρόπο αυτό η Γενική Γραμματεία θα είναι σε θέση να διενεργεί διασταυρώσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις που εξέδωσαν αποδείξεις για τον έλεγχο της φορολογικής συμμόρφωσής τους, όπως για παράδειγμα για τον έλεγχο της απόδοσης ΦΠΑ.

5. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώνει τη μερίδα αποδείξεων του πολίτη. Κατά την ενημέρωση αυτή θα ομαδοποιούνται για κάθε πολίτη οι συναλλαγές από όλες τις τράπεζες που έχουν πραγματοποιηθεί με την κάρτα ή τις κάρτες αποδείξεων που έχει χρεωμένες στον ΑΦΜ του. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω της υπηρεσίας Taxisnet κατόπιν ταυτοποίησής τους ως χρηστών και, επομένως, θα είναι εφικτή η παρακολούθηση των καταγεγραμμένων αποδείξεων από τους ενδιαφερομένους.

6. Με την ολοκλήρωση του ημερολογιακού έτους, η Γενική Γραμματεία θα ανακεφαλαιώνει όλες τις αποδείξεις και θα διατηρεί τα συνολικά ποσά ανά φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο και ανά επιχείρηση έκδοσης αποδείξεων, με στόχο την αξιοποίησή τους στην εκκαθάριση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του οικείου οικονομικού έτους. Μετά την ανακεφαλαίωση των αποδείξεων, η οποία θα λαμβάνει χώρα ένα ή δύο μήνες μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους προκείμενου οι πολίτες να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις τους, τα αναλυτικά στοιχεία των συναλλαγών θα διαγράφονται, ενώ θα τηρούνται μόνο τα συγκεντρωτικά ποσά ανά φυσικό πρόσωπο και ανά επιχείρηση.
Όπως σημειώνεται στα έγγραφα που προσκόμισε στην Αρχή η Γενική Γραμματεία, η ανωνυμία της κάρτας αποδείξεων καθιστά κατά την εκτίμησή της την ταυτοποίηση των κατόχων των καρτών μη εφικτή από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών - η αντιστοίχιση του αριθμού της κάρτας με το φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοχός της θα πραγματοποιείται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι δεν θα είναι εφικτή η δημιουργία αναλυτικού καταναλωτικού προφίλ των φορολογουμένων, καθώς οι καταγραφές των δαπανών μέσω της κάρτας αποδείξεων θα αφορούν στα συγκεντρωτικά ποσά δαπάνης και όχι στο είδος των παρεχόμενων αγαθών ή υπηρεσιών. 

source: taxheaven.gr

ΥΠΑΑΝ: Στόχος τα επόμενα δύο χρόνια 50.000 νέες επιχειρήσεις

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών του υπουργείου, με στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης τον κονδυλίων από το ΕΣΠΑ προανήγγειλε, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Οπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ξεκινά συνεργασία με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας, με στόχο μέσα στο Φεβρουάριο, να είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναπτυξιακή προοπτική κάθε περιφέρειας.
«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και εμπόδια, αλλά πρέπει να τα ξεπεράσουμε, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνοχής και την επανεκκίνηση της αγοράς», υπογράμμισε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε την ανάγκη «μιας εθνικής προσπάθειας για την οικονομική ανάταξη της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τις οποίες πρέπει να κινητοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, για να πάρουν την υπόθεση της ανάπτυξης της Ελλάδας πάνω τους».
«Πρέπει γρήγορα και αποτελεσματικά να οδηγήσουμε όλες τις περιοχές της χώρας, ανάλογα με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά τους και τη δυναμική τους, στη νέα εποχή. Και είναι πολύ σημαντικό οι δραστηριότητες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις να έχουν ανταποδοτικότητα», τόνισε ο υπουργός.
Επίσης, ανέφερε ότι ένα ακόμα εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η ψηφιακή πλατφόρμα και η δημιουργία νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. «Θέλουμε να δημιουργηθούν 50.000 νέες επιχειρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ανέφερε ότι ένας επιπλέον στόχος είναι «μέσα στο 2012 να έχουμε φτάσει από το 8,6% που είναι σήμερα οι εξαγωγές μας στο 10%». «Αυτό», πρόσθεσε, «σημαίνει ότι θα προσθέσουμε μία επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ. Μόνο έτσι μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ύφεση».
Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το υπουργείο θα συλλέξει όλα τα αξιόλογα επενδυτικά σχέδια και μέσα στην άνοιξη θα τα εντάξει στο ΕΣΠΑ, για να ξεκινήσει αμέσως η δραστηριότητα των επενδύσεων από πλευράς νέων ανθρώπων.
Τέλος, ανέφερε ότι ο επόμενος στόχος του υπουργείου θα είναι ένας νέος νόμος για τον ανταγωνισμό και την λειτουργία της αγοράς με δίκαιες, όπως είπε, τιμές.
«Υπάρχει πράγματι πρόβλημα με τις τιμές. Στόχος μας, λοιπόν, με τις νομοθετκές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, είναι να το λύσουμε οριστικά, βάζοντας την αγορά να λειτουργεί με ένα νέο τρόπο αντίληψης και με τιμές που θα ανταποκρίνονται στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα χώρας», κατέληξε. 

source: naftemporiki.gr

Οι φοροαπαλλαγές ανοίγουν τον δρόμο για τον επενδυτικό νόμο.

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας χθες τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού νόμου που θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο.
Οι φοροαπαλλαγές ανοίγουν τον δρόμο για τον επενδυτικό νόμο.

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας χθες τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού νόμου που θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο.

Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους επιχειρηματίες προκειμένου να ιεραρχήσουν τη σειρά των προκηρύξεων για τα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα ο υπουργός θα ανακοινώσει και τον προϋπολογισμό του επενδυτικού για το 2011.

Με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται θα επιτευχθεί «fast track» εγκρίσεων καθώς από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης θα κατέβει στους έξι μήνες.

Οπως αναφέρθηκε, έχουν εγκριθεί από τον παλαιό αναπτυξιακό κονδύλια ενός δισ. ευρώ εκ των οποίων το 90% αφορά 2.000 επιχειρηματικά σχέδια για φωτοβολταϊκά (μέχρι 100 κιλοβάτ) ενώ σημειώνεται ότι οι εγκρίσεις πέρυσι ήταν 628 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθούν τα σχέδια νόμου που αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων και ΒΕΠΕ και για τα τεχνικά επαγγέλματα και για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στη βλετίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε ότι υπογράφεται εντός των ημερών μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητα ύψους 400 εκατ. ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες. Εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται μόχλευση κεφαλαίων μέσα στο 2011 ύψους 25 δισ. ευρώ. Επισημάνθηκε δε ότι βασική παράμετρος για την μόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων είναι και η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει στην προσπάθεια μόχλευσης, είπε ότι με βάση το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς που εξαντλούνται στις καλές προθέσεις» και σημείωσε ότι δεν φωτογραφίζονται πλέον κλάδοι και επιχειρηματικά συμφέροντα με τον νέο επενδυτικό.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συμβολή του επενδυτικού στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν σε ένα με δύο χρόνια.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει και η προκήρυξη για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων.

Πηγή Κέρδος

Ηγετικό ρόλο έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα της σερβικής οικονομίας, τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, στο Βελιγράδι, με τίτλο «Ελληνικές Επιχειρήσεις: ένας ισχυρός δεσμός στις διμερείς ελληνο-σερβικές σχέσεις».

Την εκδήλωση οργάνωσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Δημοσθένης Στωίδης, στην ομιλία του επισήμανε ότι οι άριστες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών εκδηλώνονται και μέσα από το γεγονός ότι «από το 2000 μέχρι σήμερα το ύψος των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση, σε ύψος άμεσων ξένων επενδύσεων».
Ο κ. Στωίδης τόνισε, επίσης, ότι «η υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας χαρακτηρίζει την ποιότητα των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών».

Η υφυπουργός, αρμόδια για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σερβίας, Βέσνα 'Αρσιτς, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν, επισημαίνοντας ότι «οι εμπορικές συμφωνίες που έχει η Σερβία με τις χώρες της ΕΕ, τις χώρες του συμφώνου της CEFTA και της EFTA, όπως επίσης με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Τουρκία, διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους».

Η κ. 'Αρσιτς έκανε ειδική αναφορά στην υλοποίηση της οικονομικής βοήθειας που παρέχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ για την κατασκευή του οδικού Αξονα 10.
Συγκεκριμένα, ανήγγειλε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του τμήματος Ντόνιε Νερέτοβατς-Λεβόσογιε, στη νότια Σερβία, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ήδη 4,3 εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας Αξονας 10 και έως το τέλος της εβδομάδας θα καταθέσει άλλα τόσα χρήματα, για να συνεχιστούν οι εργασίες».
Στην ημερίδα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία αναφέρθηκε, επίσης, ότι το 50% των ελληνικών επενδύσεων αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "Eurobank EFG-Srbija", Φίλιππος Καραμανόλης, στην ομιλία του δήλωσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία διαθέτουν 465 υποκαταστήματα, απασχολούν 6.000 εργαζόμενους και εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιώτες και 100.000 επιχειρήσεις».
Συμπλήρωσε ότι το συνολικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών στη Σερβία ανέρχεται σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δοθεί, σε πολίτες και επιχειρήσεις, δάνεια ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank στη Σερβία κ. Γεώργιος Παπαναστασίου ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες προώθησαν στη σερβική οικονομία περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ειδικότερα για τη δανειοδότηση και την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

source: express.gr

Προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης για διαγραφή χρεών

Την προσωρινή απόσυρση του άρθρου 7 για την διαγραφή χρεών 24 δισ. προς το Δημόσιο, προκειμένου να επανέλθει πληρέστερη σε άλλο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
    Διευκρινίζοντας την κίνησή του αυτή, ο Υπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει πλαίσιο διαγραφής χρεών» - κάτι που καθιστά απαραίτητη την θεσμοθέτησή του. «Θέλαμε να φέρουμε ένα πλαίσιο, μέσα απ'Α το οποίο να γίνεται συντεταγμένα η διαγραφή, όσων χρεών είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Αντιλαμβάνομαι πως το άρθρο βρίσκεται σε ένα νομοσχέδιο με πολλές δυσκολίες. Συζήτησα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συμφωνήσαμε, αφού γίνει η ανάρτηση των ονομάτων των οφειλετών στο Διαδίκτυο, να αναλαμβάνει τη διαγραφή των χρεών το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα προτείνω λοιπόν κάτι τέτοιο σε επόμενο νομοσχέδιο. Ωσότου γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όλων ανεξαρτήτως των οφειλετών» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Με την έναρξη της συζήτησης, η αντιπολίτευση επανέλαβε τις διαμαρτυρίες της για την εισαγωγή του νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος - κάτι που ισοδυναμεί με συζήτησή του σε μία συνεδρίαση, τοποθέτηση μονάχα των εισηγητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ειδικών αγορητών, υπουργών και αρχηγών κομμάτων, αλλά όχι και των απλών βουλευτών - και μικρά χρονικά περιθώρια στις τοποθετήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «αυτογελοιποίηση της Βουλής» και ζήτησε από τον Πρόεδρο Φ. Πετσάλνικο να διευρύνει τη συζήτηση, ως προς τα χρονικά της περιθώρια και ως προς την συμμετοχή. Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, με δεδομένο το ότι δεν εδικαιούτο να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, δήλωσε πως αποχωρεί απ'Α τη διαδικασία, παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να μιλούν στην Ολομέλεια οι εκπρόσωποι της Τρόικας και όχι οι έλληνες βουλευτές».

    «Ξεπέρασμα του τυπικού της διαδικασίας», ζήτησε από το Φ. Πετσάλνικο ο Γ. Βρούτσης (ΝΔ) και «δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου» ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ).

    «Φίμωση της Βουλής» κατήγγειλε ο Φ. Κουβέλης, «εσκεμμένη αδράνεια της κυβέρνησης για να μην φέρει τα μέτρα αυτά πριν τις εκλογές»,διαπίστωσε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) - ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) υπενθύμισε πως σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το κατεπείγον της διαδικασίας κρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών, όπου εκεί, η κυβερνητική πλειοψηφία χθες υπερψήφισε.

    «Καταμέτρηση δεν έγινε, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εκτίμησε πως υπήρξε πλειοψηφία, παρ' ότι υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν σήκωσαν το χέρι τους», διαμαρτυρήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Η αρχή της δεδηλωμένης αποτελεί πάγια κοινοβουλευτική διαδικασία», απάντησε ο Φ. Πετσάλνικος.

    «Ωστόσο, επειδή το κατεπείγον γίνεται κατ'Α εξαίρεση, ανέλαβα πρωτοβουλία να δώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στη συζήτηση στην Ολομέλεια και να προστεθεί και δεύτερος ομιλητής από κάθε κόμμα, καθώς και δύο ομιλητές από τους ανεξάρτητους» συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται πως με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, παρότι δηλώνει πως συμφωνεί με την γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, διαφωνεί με την επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας συζήτησης. «Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο της εισαγωγής του νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές, ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό, δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Βουδούρης.

source: www.express.gr

Δυο νομοσχέδια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Δυο νομοσχέδια με στόχο έχουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προωθεί η κυβέρνηση. Το ένα αφορά στην βελτίωση της αποτελεσματικότερης παρέμβασης στην αγορά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το δεύτερο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων εντός επιχειρηματικών Πάρκων ενώ θεσμοθετούνται μια σειρά από οικονομικά, πολεοδομικά και διοικητικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε αυτά. Επιπλέον απλοποιείται και η διαδικασία αδειοδότησης 16 τεχνικών επαγγελματικών, μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    Σε ότι αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού βελτιώνεται η αποτελεσματικότητά της και η ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων με τις βελτιώσεις που επέρχονται με το νέο νομοσχέδιο όπως η κατάργηση γνωστοποίησης των συμπράξεων και συγχωνεύσεων ενώ καθορίζονται επίσης σύντομες προθεσμίες (3-6 μήνες) για το χειρισμό καταγγελιών, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτροπής, με την υποχρέωση παραπομπής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες, και οι προδήλως αβάσιμες καταγγελίες τίθενται στο αρχείο.

    Ακόμα, επεκτείνεται το πρόγραμμα επιείκειας, πέρα από τις επιχειρήσεις, στα φυσικά πρόσωπα (μέλη Δ.Σ, μέτοχοι, διαχειριστές κλπ) που συμμετέχουν σε καρτέλ, προκειμένου να τους δοθεί κίνητρο να καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές και αυστηροποιούνται ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση παράβασης κανόνων δικαίου ανταγωνισμού, γίνονται πιο αυστηρές.

    Σημειώνεται δε ότι η Επιτροπή δύναται να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και στα φυσικά πρόσωπα, τα οποία συμμετείχαν σε παράνομη συμπεριφορά.

    Στο μεταξύ, προκειμένου να καταστεί πιο διαφανής και πιο αντικειμενική η επιλογή στην κατά προτεραιότητα εξέταση των υποθέσεων καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια και ποσοτικοποίηση αυτών (point system) ενώ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κατ'Α απόλυτη προτεραιότητα εξέταση ζητημάτων, εφόσον αυτά έχουν ευρύ οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

source: www.express.gr