ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Hellastat: Εμφανή τα σημάδια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις μεταφορές

Σημαντική μείωση της δραστηριότητας στον μεταφορικό κλάδο το 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κατέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια μελέτη της Hellastat, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι υψηλές αντιστάσεις στην αγορά του third party logistics.
Η οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες του 2008 έχει αρνητικές συνέπειες στη διεθνή και εγχώρια εμπορευματική κίνηση. Συγκεκριμένα, τους πρώτους 4 μήνες του 2009 η πτώση του όγκου των εμπορευματικών ροών που εισάγονται διαμορφώνεται σε 35% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008, ενώ η υποχώρηση του διακινηθέντος όγκου στον τομέα της εσωτερικής μεταφοράς εκτιμάται σε 40% για το εν λόγω διάστημα.
Ο τομέας των 3PL το τρέχον έτος αναμένεται να υποστεί κάμψη 12%-15%. Η διείσδυση του τομέα των 3PL στην Ελλάδα –αν και έχει ενισχυθεί σημαντικά- εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε σαφώς μικρότερα επίπεδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μόλις το 10% των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελούν πελάτες του κλάδου (ποσοστό που διαμορφώνεται σε 50%-70% στην Ε.Ε.).

ΠροβλήματαΣτα προβλήματα του κλάδου περιλαμβάνεται ενδεικτικά η απαγόρευση χρήσης ιδιόκτητου στόλου οχημάτων που οδηγεί σε εξάρτηση από το κλειστό επάγγελμα του μεταφορέα, η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας κ.ά.

ΠροοπτικέςΕνδεικτικά αναφέρεται η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των Εμπορευματικών Κέντρων, της ολοκλήρωσης των οδικών δικτύων και της αναβάθμισης των σιδηροδρόμων, λιμένων και αερολιμένων που θα αναπτύξουν ουσιαστικά τις δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών κ.ά.
 
source: www.supply-chain.gr

Όχημα” για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το ΕΤΕΑΝ

Μετά την έγκριση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε το βασικό πακέτο θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και αναθέρμανση της οικονομίας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπογράμμισε τη σημασία του ΕΤΕΑΝ, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο άντλησης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αλλά και ένα αξιόπιστο "όχημα", για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στη χώρα. Το ΕΤΕΑΝ, όπως είπε χαρακτηριστικά «αναμένεται να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για τη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά και οικονομία, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μοχλεύοντας μέσω εγγυήσεων, αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικούς πόρους άνω 2,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, που είναι οι εξής:

• Η επανεκκίνηση της οικονομίας,
• Η εξωστρέφεια και η αύξηση των εξαγωγών,
• Η λειτουργία του ανταγωνισμού και η μείωση τιμών,
• Η καινοτόμος και νεανική επιχειρηματικότητα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που ήδη βρίσκεται στο 14,5% και αναμένεται να φτάσει έως και 18% στο τέλος του χρόνου, καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται να επισπευσθεί κατά ένα χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση. Σχετικά με την εξωστρέφεια, δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι εξαγωγές να φτάσουν το 10% του ΑΕΠ έως το 2012 ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός Ταμείου για την εξωστρέφεια.

Σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τη μείωση τιμών, ο υπουργός, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα «επιστρέψει εισοδήματα στους καταναλωτές που έχασαν εξαιτίας μη δίκαιων τιμών που ισχύον στην αγορά μας». Με βάση αυτή τη στρατηγική έχουν δρομολογηθεί μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών όπως είναι ο νέος νόμος για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το Παρατηρητήριο Τιμών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η έναρξη διαβούλευσης για νέο καθεστώς σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες, την ιχνηλασιμότητα των νωπών οπωροκηπευτικών για έλεγχο τιμών και σταμάτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών προμηθειών. Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει και η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 10 ημερών και ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
 
source: www.supply-chain.gr

Νέα παράταση για την περαίωση !

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υπαγωγή στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που έληγε σήμερα.

Η παράταση προβλέπεται σε απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, λαμβάνοντας υπόψη την αθρόα προσέλευση των φορολογουμένων τις τελευταίες ημέρες όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των φορολογούμενων που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις φορολογικές τους εκκρεμότητες, δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με καταληκτική ημερομηνία στις 28 Δεκεμβρίου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Υπουργική Απόφαση, οι προθεσμίες που προβλέπονται έχουν ως εξής:


- για την αποδοχή από τους επιτηδευματίες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ) μέχρις τις 28 Δεκεμβρίου,


- για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου,


- για την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδίδονται και διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου,


- για την υποβολή αίτησης επίλυσης των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου,


- για την υποβολή ειδικού σημειώματος δήλωσης της λήψης ή έκδοσης μη νόμιμων φορολογικών στοιχείων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.


- Η επίλυση της διαφοράς επί υποθέσεων για τις οποίες οι σχετικές αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.


- Επιτηδευματίες για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί από τη ΓΓΠΣ ή από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. το εκκαθαριστικό σημείωμα ή έχει εκδοθεί, αλλά δεν έχει παραληφθεί από αυτούς, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.


Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, η προσέλευση των φορολογουμένων κρίνεται άκρως ικανοποιητική, καθώς μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το συνολικό ποσό είσπραξης είχε ξεπεράσει τα 560 εκ. ευρώ, με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει το 1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι περίπου 350.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προσήλθαν για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

source: www.real.gr

Με 160 εκατ. ευρώ ενισχύονται δήμοι και κοινότητες

Με το ποσό των 160.332.985 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους Δήμους και Κοινότητες της χώρας, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Όπως επισημαίνεται, στα 160 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, καθώς και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, Σχολικών Φυλάκων και εργαζόμενων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι- Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ. 

πηγη - www.real.gr