ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

---

Eλεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος απο το ευρώ ή ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ?

Τάδε έφη ο μεσιέ Ρουμπινί προσφάτα στους financial times. Ειδικότερα αναφέρει, «Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, να εγκαταλείψει εθελοντικά το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή».

Προφανώς ο Ρουμπινί δεν έχει ξεκαθαρίσει καλά στο μυαλό του οτι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα σήμαινε και στήριξη κάποιας χώρας απο το ΔΝΤ, ΕΚΤ και χωρών της ΕΕ.

Για την χώρα μας ουσιαστικά το καθεστώς της ελεγχόμενης χρεοκοπίας σημαίνει οτι η Ελλάδα μεταφέρει το ελληνικό δημόσιο χρέος από τα χέρια ιδιωτών δανειστών, τους οποίους μπορούσαμε πολύ πιο εύκολα να κουμαντάρουμε, χωρίς ταυτόχρονα να χάνουμε καθόλου από την Εθνική μας Κυριαρχία (αφού τα πλήρη δικαιώματα της διακυβέρνησης της χώρας θα ανήκαν στην Ελληνική κυβέρνηση),  στα χέρια του ΔΝΤ της ΕΚΤ και των επιμέρους χωρών της ΕΕ, και μάλιστα με την υπογραφή ταυτόχρονα συμβάσεως, δηλαδή του γνωστού μνημονίου (θυμάστε πιστεύουμε ποιοι ακριβώς το ψήφισαν). Αυτό που τελικά όμως έγινε, εκτός από σταδιακή ελεγχόμενη χρεοκοπία, μεταβιβάζει ταυτόχρονα, μέσω του μνημονίου, μεγάλο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα λήψεως αποφάσεων και μετατρέπει τις από εδώ και πέρα ελληνικές κυβερνήσεις σε υπαλλήλους των ξένων αυτών κέντρων.

Τα πρώτα δείγματα αυτής της απεμπόλησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τα βλέπουμε αμέσως σε ότι έχει σχέση με μισθούς και συντάξεις και έρχεται και συνέχεια ακόμα σκληρότερη, με βαθιά οικονομική ύφεση, απολύσεις και βαριά φορολογια.


Μέχρι στιγμής το χρέος της χώρας ήταν προς ιδιώτες (τράπεζες κ.λπ.) οι οποίοι είχαν αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, χωρίς καμία απολύτως σύμβαση με το Δημόσιο και με μόνη την υπόσχεση του Ελληνικού Δημοσίου ότι κατά το χρόνο λήξεως του ομολόγου θα πληρωθούν το κεφάλαιο και οι τόκοι του, σύμφωνα με το επιτόκιο αγοράς του. Επομένως, είτε υπάρχει η εθνική οικονομική ευρωστία οπότε πληρώνονται κανονικά τα ομόλογα προς τους ιδιώτες δανειστές είτε όχι, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της χώρας μας, οπότε υπάρχει πρόβλημα. 


Στο πρόβλημα αυτό η χώρα μας είχε να επιλέξει μεταξύ δύο λύσεων. Την άμεση χρεοκοπία ή την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Ειδικότερα:

1) Είτε θα επέλεγε την άμεση χρεοκοπία, δηλαδή παύση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους ιδιώτες δανειστές, κάτι όμως που κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε έξοδο από το ΕΥΡΩ, επάνοδο στη δραχμή και υποτίμηση του νομίσματος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, είτε,


2) Θα επέλεγε την ελεγχόμενη χρεοκοπία, δηλαδή το μηχανισμό στήριξης (ΔΝΤ, ΕΚΤ, κλπ), την οποία τελικά επέλεξε.


Ποια είναι τα οφέλη αυτής της ελεγχόμενης πτώχευσης;


Α) Κερδίζουμε χρόνο, αλλά για ποιο σκοπό ακόμα κανείς δεν γνωρίζει (αν μετά την λιτότητα δούμε λίγο φως έχει καλώς τότε).

Β) Γλιτώνουν μεγάλες ζημιές ελληνικές και ξένες τράπεζες και κάποιοι ιδιώτες που έχουν ελληνικά τοξικά ομόλογα στα χέρια τους.

Γ) Παραμένουμε στο ΕΥΡΩ, το οποίο όμως με τη σειρά του φαίνεται να "ξεθωριάζει" την όποια ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (θα δείξει μέχρι το επόμενο εξάμηνο). Ο Παπανδρέου εξάλλου είναι υπέρμαχος της ανταγωνιστικότητας μέσω μεγάλων επενδύσεων και ανάπτυξης (Ο Stiglitz δήλωσε και αυτός το ίδιο).

Δ) Διατηρείται η αξία και η ακεραιότητα των καταθέσεών μας στις τράπεζες (το σημαντικότερο και βασικότερο).


Υ.Γ. Καταλάβατε κε Ρουμπινί ή να τα ξαναπω ??? άλλο ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός ευρώ και άλλο άμεση χρεοκοπία και αποχαιρετισμός του ευρώ.


Λ. Μπαζιωτόπουλος


--

UBS: Στο 50%-70% οι πιθανότητες για default μέχρι τις αρχές του 2012…

Tα πράγματα έχουν μπει πλέον σε μία άκρως επικίνδυνη φάση,  με την απειλή μίας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας να παραμένει ζωντανή και την ενίσχυση του EFSF στο 1-2 τρισ. ευρώ να μην είναι καθόλου ρεαλιστική, εν μέσω των αντιθέσεων που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση του ταμείου από την ΕΚΤ, προειδοποιεί η UBS.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα και την κρίση χρέους γενικότερα, είναι τρεις.

Η UBS θεωρεί πως το default της Ελλάδας, όπως και να έχει, είναι αναπόφευκτο, και το μοναδικό ερώτημα που «παίζει» πλέον είναι το πόσο σύντομα θα συμβεί και πώς θα γίνει η διαχείρισή του.

Το βασικό σενάριο της UBS είναι πως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα αποφευχθεί η χρεοκοπία καθώς η τρόικα θα συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα προχωρήσει το debt swap, ακόμη και εάν η συμμετοχή δεν «πίασει» το 90%.

Οι οικονομολόγοι της UBS βάζουν την πιθανότητα του ελληνικού default μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο 10-20%, ωστόσο, το default μέχρι τις αρχές του 2012 συγκεντρώνει 50-70% πιθανότητες, εάν δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας γύρω από την Ελλάδα με μέτρα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση του EFSF καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, ακόμη και το βασικό αυτό σενάριο είναι ένα «κακό» σενάριο, κυρίως, εάν το default καθυστερήσει πολύ και επισημαίνει πως οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης στην αγορά, θα είναι προσωρινό και ρηχό αφού οι ρίζες του προβλήματος του default: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η απουσία οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν άλυτα και επιμένουν.

Οι τρεις λοιπόν κίνδυνοι για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη UBS, είναι οι εξής:

Άτακτη χρεοκοπία: Ειναι πιθανό πως κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα φτάσουν σε αδιέξοδο και αυτό θα συμβεί εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας και εν συνεχεία στη χρεοκοπία και κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστάματος, κάτι το οποίο θα εξαπλωθεί και στον εταιρικό τομέα καθώς και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Φυσικά, η εξάπλωση αυτή θα αφορά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Θα υπάρξει εκτόξευση των spreads στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα πληγεί και πολλές αδύναμες οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση, ενώ οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν ανέπαφη ούτε και την αμερικάνικη οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο οίκος δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει τον νούμερο ένα κίνδυνο στην παγκόσμια ανάκαμψη ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έξοδο από το ευρώ, ως αποτέλεσμα των ισχυρών κοινωνικών αναταραχών και των πολιτικών πιέσεων.

Έξοδος από την ευρωζώνη: Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τη UBS, θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, αρκετά ακριβή θα ήταν και η έξοδος μία ισχυρής χώρας από το ευρώ.

Τα άμεσα κόστη συμπεριλαμβάνουν απότομες αυξήσεις των risk premiums και τεράστιες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, που θα οδηγήσουν σε ύφεση παντού, μαζί με ένα πολύ υψηλό πληθωρισμό στη χώρα που βγήκε από το ευρώ.

Το κόστος, όμως, δεν σταματά εκεί καθώς θα εξαπλωθεί σε ένα ευρύτερο default στον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί η κρίση, ενώ ο κίνδυνος σοβαρών κοινωνικών αναταραχών και πολιτικών πιέσων στην ίδια την ΕΕ, είναι τεράστιος.

Ύφεση: Ο οίκος επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη ήρθαν σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία ζει μία σημαντική επιβράδυνση και συνεπώς είναι πολύ πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε σοκ.

Οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης έχουν πλέον αυξηθεί στο 15% απο σχεδόν 0% λίγους μήνες πριν. Η κρίση στην Ευρωζώνη, εάν δεν περιοριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση με διπλό πάτο με τις μετοχές, τα εμπορεύματα και την πιστωτική αγορά να οδηγούνται σε ισχυρή βουτιά της τάξης του 20-30%.
Ελευθερία Κούρταλη

--

Περαίωση: Σε πόσες δόσεις θα πληρώνεται ο φόρος

Προθεσμία πέντε ημερών για να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009 θα έχουν περισσότεροι από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που εξαιρέθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση ή αρνήθηκαν να υπαχθούν.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, ορίζεται ότι σε περίπτωση αποδοχής του εκκαθαριστικού σημειώματος, το σύνολο της οφειλής θα βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ στο όνομα του υπόχρεου, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει άμεσα ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας οφειλής. Το ποσό της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα προς καταβολή ποσά φόρου που αφορούν τις ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματία θα καταβάλλονται ως ακολούθως:
Σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 5.000 ευρώ. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία δόση.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις για ποσά από 5.000 - 10.000 ευρώ.
  • Σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις για ποσά από 10.000 - 15.000 ευρώ.
  • Σε 18 ίσες μηνιαίες δόσεις για ποσά από 15.000 - 20.000 ευρώ.
  • Σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις για οφειλή άνω των 20.000 ευρώ.

Source:  Imerisia.gr

--

Τι σημαίνει ολική ή μερική χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρώ για τους Ελληνες

Στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις επιλογές ή τους δρόμους που θα ακολουθήσει να επιβάλλονται ουσιαστικά από άλλους, αλλά τις επιπτώσεις που θα φέρουν οι επιλογές αυτές να τις υφίστανται αποκλειστικά οι Ελληνες πολίτες.

Τις επιλογές που μας έχουν απομείνει τις περιγράφουν ήδη αναλυτές και διεθνείς οίκοι, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και αυτά που μέχρι πρόσφατα ήταν «ταμπού» όπως την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Το κρίσιμο σταυροδρόμι περιλαμβάνει πλέον τρεις επιλογές, τη μια πιο επώδυνη από την άλλη και είναι συνάρτηση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει η μία ή η άλλη επιλογή στις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η πρώτη προβλέπει κατάσταση αναδιάρθρωσης του χρέους («μερική χρεοκοπία» την αποκαλούν αναλυτές και διεθνείς οίκοι) με τη συμμετοχή ιδιωτών, δηλαδή η κατάσταση την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιουλίου. Η δεύτερη επιλογή αφορά τη συντεταγμένη χρεοκοπία, αλλά με παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και η τρίτη προβλέπει ολική χρεοκοπία με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή.

Αστάθμητοι παράγοντες
Το ποια λύση θα επιλεγεί είναι αποτέλεσμα πλήθους παραγόντων και αστάθμητων συντελεστών όπως οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και του κόστους για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Επίσης, βαρύνουσα σημασία έχει και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πάρουν οι Βρυξέλλες για την ανάσχεσης της κρίσης και την αποτροπή του ντόμινο από τη μετάδοση των παρενεργειών από την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αναλύσεις που λένε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επώδυνη και για την Ευρωζώνη και επίσης έχουν γίνει υπολογισμοί πως το κόστος για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από την εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος διατήρησής του και στήριξης των αδύναμων κρίκων του. Αλλες, υποστηρίζουν το αντίθετο.Σε κάθε περίπτωση το κόστος είναι απτό, όποια και είναι η επιλογή, για μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας και την ίδια την κοινωνία.

ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών
Οι πιστωτές μας συνεχίζουν να απαιτούν συρρίκνωση των κατώτατων αμοιβών και συντάξεων, είτε με άμεσες περικοπές όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα είτε έμμεσα μέσω κατάργησης αφορολογήτων και γενικά αύξησης φόρων. Η συρρίκνωση θα αφορά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20% κατά μέσο όρο.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ
καταργούνται και τα... υπολείμματα επιδομάτων και δώρων που έχουν απομείνει στους μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, μέτρο που επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Νέες περικοπές στις ονομαστικές αμοιβές θα ανεβάσουν τις συνολικές απώλειες εργαζομένων στο 40%, ενώ οι μισθοί για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι σε βαλκανικά επίπεδα.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ
Η στάση πληρωμών θα έχει άμεση επίπτωση στην καταβολή συντάξεων και μισθών του Δημοσίου, ενώ πολλές θα είναι και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα που θα αδυνατούν να καταβάλλουν αμοιβές. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε «πάγωμα» της κατανάλωσης ακόμη και των πλέον βασικών ειδών, με συνακόλουθη αδυναμία πληρωμών στους μισθούς των υπαλλήλων.


ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, καθώς οι απώλειες των τραπεζών από το μερικό «κούρεμα» των ομολόγων, εύκολα ή δύσκολα καλύπτονται. Εως ότου υπάρξει μια σταθεροποίηση στη νέα κατάσταση, οι καταθέτες θα συνεχίσουν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για να προστατευθούν από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Οι τράπεζες θα χάσουν τεράστια κεφάλαια από μια συντεταγμένη πτώχευση και κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν σε ποσοστά 50%, με αποτέλεσμα να σταματήσουν άμεσα τις χρηματοδοτήσεις οποιασδήποτε μορφής. Η εύρρυθμη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει ο μηχανισμός στήριξης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα καταστραφεί, καθώς όλοι θα τρέξουν μαζικά στις τράπεζες για αναλήψεις των καταθέσεών τους, οι τράπεζες θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και η κρατικοποίησή τους θα είναι η μοναδική λύση. Η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευτεί με υποτίμηση, γεγονός που θα μειώσει αντίστοιχα (σε μεγάλο ποσοστό) τις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

ΔΑΝΕΙΑ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι συνδεδεμένα με το ευρώ και οι όποιες διαφοροποιήσεις θα οφείλονται στη διασύνδεσή τους με τις επισφάλειες. Οσο θα αδυνατούν να πληρώνουν οι δανειολήπτες, τόσο θα αυξάνονται. Τα δάνεια θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ζητούμενο για την πλειοψηφία των ιδιωτών, αφού η ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας θα συναντά τις σημερινές δυσκολίες.

2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η τραπεζική ρευστότητα θα είναι είδος υπό εξαφάνιση, ακόμα και στην περίπτωση που οι απώλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων από το μεγάλο κούρεμα τον ομολόγων καλυφθούν από τον μηχανισμό στήριξης. Ακόμα και αν βρεθούν άλλες πηγές ρευστότητας, δάνεια θα παίρνουν μόνον οι λίγοι και με ισχυρές εγγυήσεις.

3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η τραπεζική χρηματοδότηση θα αποτελεί παρελθόν, ακόμα και όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από το σοκ της χρεοκοπίας. Πολύ αργότερα και με δεδομένο ότι οι τράπεζες που θα διασωθούν θα είναι κρατικές, ο δανεισμός θα είναι όπως πριν 30 ? 40 χρόνια. Με φειδώ και αφού ο επιχειρηματίας συμμετέχει στο ρίσκο με δικά του κεφάλαια, ενώ για τα νοικοκυριά θα περιορίζεται μόνον σε δανειοδοτήσεις κατοικιών κατά ένα ποσοστό 20-30%.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: «Μάζεμα» του τραπεζικού κλάδου με περαιτέρω συγχω­νεύ­σεις και μεγαλύτερη φειδώ στις χορηγήσεις. Η ρευστότητα θα εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και η βασική τραπεζική εργασία θα είναι η συγκέντρωση μικροκαταθέσεων και γενικότερα η καλύτε­ρη διαχείριση της σημερινής κατά­στασης, με το κύριο βάρος να πέφτει στη διαχείριση των επισφαλειών από τα παλιότερα δάνεια.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρωτόγνωρο κίνδυνο κατάρρευσης και με μοναδική ασπίδα προστασίας τη βούληση των Ευρω­παίων να τις στηρίξουν με κεφάλαια. Οι μεγάλες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις καθιστούσε ευάλωτες σε κρατικοποιήσεις. Η δυνατότητα διατήρησης του ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση πτωχεύσεως, είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζεται έτσι το ύψος των καταθέσεων.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα συντριβεί και θα παρατηρηθούν μαζικές εκροές καταθέσεων πέρα από τις τεράστιες ζημίες που θα υποστεί το ενεργητικό των τραπεζών. Ακόμα και ακραία μέτρα όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων δεν θα μπορούσε να φέρει ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η πτώση του τζίρου θα παγιωθεί αφού θα ακολουθεί την πτώση της κατανάλωσης. Και με δεδομένη την αδυναμία τραπεζικής χρηματοδότησης και τη συσσώρευση ζημιών από τα προηγούμενα χρόνια θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στην ανυπαρξία. Νέες επιχειρήσεις με νέα δεδομένα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, επιβίωση που είναι συνδεδεμένη με τις πληρωμές του Δημοσίου και την αγοραστική ικανότητα των ιδιωτών.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων θα κλείσουν, οι υπόλοιπες θα υπολειτουργούν και θα βγουν στην επιφάνεια εταιρείες χαμηλού κόστους που παρέχουν φθηνά προϊόντα. Παραδοσιακές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν αφού οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των παγίων τους ή θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο υπό το βάρος της έλλειψης νέας χρηματοδότησης.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το σοκ της αποπομπής από το ευρώ θα οδηγήσει άμεσα στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τεράστια θα είναι τα προβλήματα και για τις μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα τις εμπορικές, βιομηχανικές και της παροχής υπηρεσιών. Αιτία η δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Θα σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος των τιμών και των επιτοκίων.

ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Ολα υπό πίεση και η όποια κοινωνική παροχή θα είναι... ανταποδοτική, καθώς οι πολίτες θα συμμετέχουν καταβάλ­λοντας ένα ποσοστό. Για παράδειγμα, η αγορά φαρμάκων και η ιατροφαρμα­κευτική περίθαλψη θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλι­σμένων, ενώ τα επιδόματα και τα βοηθήματα στους ασθενέστερους θα επανεξεταστούν με στόχο να περιοριστούν σε ένα μικρό αριθμό.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών παροχών όπου η περίθαλψη και η υγεία θα χορηγούνται ανάλογα με τη δυνατότητα του ασφαλιστικού ταμείου. Δεν θα καλύπτονται οι εξετάσεις, τα φάρμακα θα αγοράζονται ή θα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Τα επιδόματα στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού θα κοπούν και δεν θα συνδέονται πλέον ούτε με το εισόδημα.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Πλήρης κατάρρευση του κοινωνικού κράτους η οποία θα φέρει εξαθλίωση στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Οσο το κράτος αντέχει, θα καλύπτει για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόρων, μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ τα επιδόματα της πρόνοιας θα είναι πενιχρά.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να ανθούν και μάλιστα με καλύτερους όρους όσο περνούσε η κρίση αβεβαιότητας. Τα παραδοσιακά εξαγωγικά μας προϊόντα θα συνέχιζαν να βρίσκουν θέση στις ξένες αγορές και θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά αφού το κόστος θα ήταν μικρότερο λόγω μείωσης μισθών.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Ολο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν νέες αγορές λόγω της ύφεσης της εγχώριας οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία θα ήταν η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ο τραπεζικός τομέας θα αδυνατούσε.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Η υποτίμηση θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εξαγωγών. Πάντως, η σύγχρονη ιστορία της χώρας έχει δείξει ότι η οικονομία μας δεν μπόρεσε να διατηρήσει το πλεονέκτημα της υποτίμησης για περισσότερο από 2 χρόνια.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Μερική χρεοκοπία με τη συμμετοχή ιδιωτών: Η αύξηση της ανεργίας θα ήταν δεδομένη όσο θα συνεχιζόταν η ύφεση στην οικονομία, ενώ στις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα θα προστίθενται οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Ελπίδες για αντιστροφή της κατάστασης υπάρχουν και συνδέονται με τις νέες επενδύσεις που μπορούν να φέρουν τράπεζες και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και γενικά η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας που θα έχει σαφώς έναν πιο εξαγωγικό προσανατολισμό.
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και παραμονή στο ευρώ: Η επιχειρηματικότητα θα κινούταν στο μηδέν από τα συντρι­πτικά πλήγματα στην οικονομία εξαιτίας της μερικής πτώχευσης, με επακόλουθο απώλειες νέων θέσεων εργασίας. Η απασχόληση θα είναι μειωμένη και συνδεδεμένη άμεσα με τις ενέργειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας και διοχέτευσης της στην πραγματική οικονομία.
3ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Ολική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ: Το άμεσο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων θα δημιουργούσε νέες στρατιές ανέργων. Οι ένταονοι κλυδωνισμοί λόγω ύφεσης και αστάθειας θα καθιστούσαν ακόμη λιγότερο ελκυστική τη χώρα στα ξένα κεφάλαια.


Από το Εθνος της Κυριακής

 

Νέο χαράτσι με τις αποδείξεις

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις για να αποφύγουν την επιπλέον φορολόγησή τους, με συντελεστή 10%, για το ποσό των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.
Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού 25% επί του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν στο εξής οι φορολογούμενοι με αποδείξεις, για να γλυτώσουν την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% το τμήμα του εισοδήματος που καλύπτεται με αποδείξεις.
Για παράδειγμα να κάποιος πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 10.000 ευρώ αλλά δεν τα καταφέρνει και συγκεντρώνει μόνο 8.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 2.000 ευρώ θα πληρώσει έξτρα φόρο 10% δηλαδή 200 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύει για όλους τους φορολογούμενους με εξαίρεση του φορολογούμενους άνω των 65 ετών με εισοδήματα αποκλειστικά από τη σύνταξή τους και τους νέους ηλικίας έως 30 ετών για τους οποίους το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 9.500 ευρώ.
Πετρέλαιο
Τον Οκτώβριο του 2012 θα εξισωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίν όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος ο οποίος διευκρίνισε ότι φέτος θα δημιουργηθεί νέα βάση δεδομένων η οποία θα περιλαμβάνει τους υπόχρεους που θα δικαιούνται επιδότηση.
Τα κριτήρια για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων θα είναι, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αντικειμενικά αφού θα λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικές ιδιαιτερότητας, αλλά και εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.


source: imerisia.gr