ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Όχημα” για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το ΕΤΕΑΝ

Μετά την έγκριση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε το βασικό πακέτο θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και αναθέρμανση της οικονομίας.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υπογράμμισε τη σημασία του ΕΤΕΑΝ, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει ένα καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο άντλησης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις αλλά και ένα αξιόπιστο "όχημα", για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στη χώρα. Το ΕΤΕΑΝ, όπως είπε χαρακτηριστικά «αναμένεται να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για τη δημιουργία ρευστότητας στην αγορά και οικονομία, αναβαθμίζοντας και συμπληρώνοντας το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μοχλεύοντας μέσω εγγυήσεων, αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, συνολικούς πόρους άνω 2,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, που είναι οι εξής:

• Η επανεκκίνηση της οικονομίας,
• Η εξωστρέφεια και η αύξηση των εξαγωγών,
• Η λειτουργία του ανταγωνισμού και η μείωση τιμών,
• Η καινοτόμος και νεανική επιχειρηματικότητα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που ήδη βρίσκεται στο 14,5% και αναμένεται να φτάσει έως και 18% στο τέλος του χρόνου, καθώς και στην προσπάθεια που γίνεται να επισπευσθεί κατά ένα χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση. Σχετικά με την εξωστρέφεια, δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι εξαγωγές να φτάσουν το 10% του ΑΕΠ έως το 2012 ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός Ταμείου για την εξωστρέφεια.

Σχετικά με τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τη μείωση τιμών, ο υπουργός, τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα «επιστρέψει εισοδήματα στους καταναλωτές που έχασαν εξαιτίας μη δίκαιων τιμών που ισχύον στην αγορά μας». Με βάση αυτή τη στρατηγική έχουν δρομολογηθεί μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών όπως είναι ο νέος νόμος για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το Παρατηρητήριο Τιμών, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, η έναρξη διαβούλευσης για νέο καθεστώς σχετικά με τις προωθητικές ενέργειες, την ιχνηλασιμότητα των νωπών οπωροκηπευτικών για έλεγχο τιμών και σταμάτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών προμηθειών. Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει και η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 10 ημερών και ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
 
source: www.supply-chain.gr