ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ηγετικό ρόλο έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα της σερβικής οικονομίας, τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, στο Βελιγράδι, με τίτλο «Ελληνικές Επιχειρήσεις: ένας ισχυρός δεσμός στις διμερείς ελληνο-σερβικές σχέσεις».

Την εκδήλωση οργάνωσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Δημοσθένης Στωίδης, στην ομιλία του επισήμανε ότι οι άριστες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών εκδηλώνονται και μέσα από το γεγονός ότι «από το 2000 μέχρι σήμερα το ύψος των ελληνικών επενδύσεων ανέρχεται σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση, σε ύψος άμεσων ξένων επενδύσεων».
Ο κ. Στωίδης τόνισε, επίσης, ότι «η υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας χαρακτηρίζει την ποιότητα των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών».

Η υφυπουργός, αρμόδια για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σερβίας, Βέσνα 'Αρσιτς, κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να επενδύουν, επισημαίνοντας ότι «οι εμπορικές συμφωνίες που έχει η Σερβία με τις χώρες της ΕΕ, τις χώρες του συμφώνου της CEFTA και της EFTA, όπως επίσης με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Τουρκία, διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους».

Η κ. 'Αρσιτς έκανε ειδική αναφορά στην υλοποίηση της οικονομικής βοήθειας που παρέχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ για την κατασκευή του οδικού Αξονα 10.
Συγκεκριμένα, ανήγγειλε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του τμήματος Ντόνιε Νερέτοβατς-Λεβόσογιε, στη νότια Σερβία, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε ήδη 4,3 εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας Αξονας 10 και έως το τέλος της εβδομάδας θα καταθέσει άλλα τόσα χρήματα, για να συνεχιστούν οι εργασίες».
Στην ημερίδα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία αναφέρθηκε, επίσης, ότι το 50% των ελληνικών επενδύσεων αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της "Eurobank EFG-Srbija", Φίλιππος Καραμανόλης, στην ομιλία του δήλωσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία διαθέτουν 465 υποκαταστήματα, απασχολούν 6.000 εργαζόμενους και εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιώτες και 100.000 επιχειρήσεις».
Συμπλήρωσε ότι το συνολικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών στη Σερβία ανέρχεται σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δοθεί, σε πολίτες και επιχειρήσεις, δάνεια ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank στη Σερβία κ. Γεώργιος Παπαναστασίου ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες προώθησαν στη σερβική οικονομία περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ειδικότερα για τη δανειοδότηση και την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

source: express.gr