ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ανοίγουν 160 κλειστά επαγγέλματα-αγορές

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων μπορεί να προσθέσει στην ελληνική οικονομία (ΑΕΠ) το ποσό των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο που έχει ετοιμαστεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα έξι επαγγέλματα που πρέπει να ανοίξουν βάσει Μνημονίου (δικηγόροι , συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές) και παράλληλα περιέχεται μία γενική ρύθμιση με την οποία αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός των τιμών για όλα τα επαγγέλματα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κομισιόν θεωρεί ότι στην Ελλάδα τίθενται εμπόδια από την ίδια την πολιτεία (εμπόδια στην πρόσβαση και την αδειοδότηση, καθοριζόμενες αμοιβές και περιθώρια κέρδους) σε 150 με 160 επαγγέλματα.
Διατάξεις
Από εκεί και πέρα, το κάθε υπουργείο θα αναλάβει σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων με τις οποίες θα καθορίζονται οι διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των «ανοιχτών» πλέον επαγγελμάτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το άνοιγμα μπορούν να αποκλειστούν μόνο περιπτώσεις επαγγελμάτων όπου συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος ή προκύπτει πρόβλημα συνταγματικότητας.
Πέρα από τα παραπάνω έξι κλειστά επαγγέλματα, στη μακρά λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες ταξί, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορεία και λιμουζινών, ξεναγοί, μεσίτες ασφαλίσεων, κομμωτές, οδοντοτεχνίτες, πωλητές λαϊκών αγορών, διανομείς Τύπου κ.λπ.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και οι εργάτες στη λαχαναγορά του Ρέντη είναι κλειστό επάγγελμα, καθώς, πέραν όλων των άλλων, πρέπει να γραφτούν στο σωματείο για να πιάσουν δουλειά.
Μελέτη ΙΟΒΕΘα πρέπει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από μελέτη του ΙΟΒΕ, η γενικευμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, περί τα τέσσερα χρόνια, σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 30 δισ. ευρώ. Γεγονός που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Επίσης θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4% και της κατανάλωσης κατά 15,5%.
Επιπρόσθετα θα επιφέρει και μείωση των τιμών και συνεπώς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Όσον αφορά τώρα στα έξι επαγγέλματα που περιέχονται στο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, θα επέλθουν οι ακόλουθες αλλαγές.
Δικηγόροι: Θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές για τις δικαστικές παραστάσεις και πιθανότατα θα αντικατασταθούν από ενδεικτικές αμοιβές, προκειμένου να εισπράττονται οι εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους. Επίσης θα αρθούν οι περιορισμοί στη διαφήμιση και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος. Έτσι δικηγόροι από οποιαδήποτε πόλη θα μπορούν να παρίστανται σε δίκες σε ολόκληρη την επικράτεια.
Συμβολαιογράφοι: Πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα. Η τρόικα πάντως έχει ζητήσει κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής και της απαγόρευσης διαφήμισης και άρση των γεωγραφικών περιορισμών.
Φαρμακοποιοί: Στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά η κατάργηση του ελάχιστου περιθώριο κέρδους που σήμερα είναι 35%. Προτείνεται ως εναλλακτική λύση η μείωση του στο 15% με 20%. Η νομοθετική ρύθμιση θα γίνει από το υπουργείο Υγείας, όπου θα ρυθμίζεται και το ωράριο λειτουργίας τους.
Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες: Καταργούνται οι ελάχιστες εγγυημένες αμοιβές.
Ορκωτοί Ελεγκτές: Κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών.
  • Σε τρεις μήνεςΚάθε υπουργείο θα αναλάβει σε ένα διάστημα μεταξύ τριών και έξι μηνών να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων με τις οποίες θα καθορίζονται οι διατάξεις που θα διέπουν την άσκηση των «ανοιχτών» πλέον επαγγελμάτων.
  • Και στο ΡέντηΣύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ακόμη και οι εργάτες στη λαχαναγορά του Ρέντη είναι κλειστό επάγγελμα, καθώς, πέραν όλων των άλλων, πρέπει να γραφτούν στο σωματείο για να πιάσουν δουλειά.
  • Ιδιάζουσα περίπτωση Οι συμβολαιογράφοι θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και από την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος μπορεί να προκύψει συνταγματικό κώλυμα.
source: imerisia.gr