ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οι «χρυσές» πόλεις της ναυτιλίας

Η Σιγκαπούρη είναι σήμερα το απόλυτο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο στο οποίο θα ήθελε να εργαστεί η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ναυτιλιακής βιομηχανίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες η αγγλική εταιρεία συμβούλων ναυτιλιακών στελεχών Faststream. Η Αθήνα, και ειδικότερα ο Πειραιάς, βρίσκεται στην προτελευταία θέση της λίστας, με το ενδιαφέρον των περισσοτέρων να επικεντρώνεται πέραν της Σιγκαπούρης, στο Λονδίνο, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, στη Γενεύη, η οποία είναι στην τρίτη θέση, και στη Νέα Υόρκη, η οποία ακολουθεί στην τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία τις προοπτικές του κλάδου. Η εικόνα αυτή όμως αφορά την Απω Ανατολή. Είναι διαφορετική στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ανατολική Ασία.

Εξάλλου, στην ερώτηση για το αν τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να παραμένει το μεγαλύτερο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο του πλανήτη, το 46% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στο άμεσο μέλλον, το 38% πιστεύει ότι το Λονδίνο εντός των επόμενων ετών θα χάσει τα σκήπτρα από τη Σιγκαπούρη, ενώ το 11% δεν έδωσε καμία απάντηση.

Σε Γενεύη- Σιγκαπούρη οι μεγαλύτεροι μισθοί
Η Γενεύη είναι αυτή που δίνει σήμερα τους μεγαλύτερους μισθούς σε ναυτιλιακά στελέχη όπως είναι οι απασχολούμενοι στη διαχείριση πλοίων, οι μισθοί των οποίων, κατά μέσον όρο, κινούνται σε επίπεδα άνω των 80.000 στερλινών ανά έτος, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη με μέσους μισθούς άνω των 72.000 στερλινών και το Λονδίνο με μέσους μισθούς που κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 60.000 στερλινών ετησίως.

Αναλύοντας τα ευρήματα αυτά με βάση τις γεωγραφικές περιοχές, οι ερευνητές της Faststream εντοπίζουν ότι η Απω Ανατολή μπορεί και δίνει μεγαλύτερους μισθούς, προσελκύοντας στελέχη υψηλού επιπέδου, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη οι μισθοί δείχνουν να κινούνται πτωτικά.

Συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη διαπιστώνεται ότι οι μισθοί για διαχειριστές ναυλώσεων (ναυλομεσίτες) κυμαίνονται στο μέσο επίπεδο των 72.650 στερλινών έναντι 59.120 στερλινών που είναι στην Ευρώπη. Οσον αφορά τον μέσο μισθό ενός νεοεισερχόμενου διαχειριστή πλοίου στη Σιγκαπούρη, αυτός κινείται στα επίπεδα των 59.900 στερλινών και στην Ευρώπη στις 49.500 στερλίνες.

Η έρευνα της Faststream σημειώνει ακόμη ότι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για διαχειριστές πλοίων στο Λονδίνο και στη Γενεύη, ενώ μεγαλύτερη ζήτηση για διευθυντικά στελέχη στον τομέα των ναυλώσεων καταγράφεται στον τομέα των δεξαμενοπλοίων ειδικά στο Λονδίνο, όπου εντοπίζονται ελεύθερες θέσεις εργασίας λόγω μετεγκατάστασης ή λόγω έναρξης νέων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Κατά τη γνώμη των αναλυτών της Faststream, η ναυτιλιακή βιομηχανία θα συνεχίσει να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης σε στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών, ναυλωτές, ναυλομεσίτες και διαχειριστές πλοίων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών αυτών είναι αισιόδοξη για το μέλλον της ναυτιλίας, εκτιμώντας ότι τα ακραία σενάρια κατάρρευσης της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας που διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009 δεν επαληθεύθηκαν.

source: tovima.gr