ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

--

UBS: Στο 50%-70% οι πιθανότητες για default μέχρι τις αρχές του 2012…

Tα πράγματα έχουν μπει πλέον σε μία άκρως επικίνδυνη φάση,  με την απειλή μίας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας να παραμένει ζωντανή και την ενίσχυση του EFSF στο 1-2 τρισ. ευρώ να μην είναι καθόλου ρεαλιστική, εν μέσω των αντιθέσεων που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση του ταμείου από την ΕΚΤ, προειδοποιεί η UBS.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα και την κρίση χρέους γενικότερα, είναι τρεις.

Η UBS θεωρεί πως το default της Ελλάδας, όπως και να έχει, είναι αναπόφευκτο, και το μοναδικό ερώτημα που «παίζει» πλέον είναι το πόσο σύντομα θα συμβεί και πώς θα γίνει η διαχείρισή του.

Το βασικό σενάριο της UBS είναι πως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα θα αποφευχθεί η χρεοκοπία καθώς η τρόικα θα συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα προχωρήσει το debt swap, ακόμη και εάν η συμμετοχή δεν «πίασει» το 90%.

Οι οικονομολόγοι της UBS βάζουν την πιθανότητα του ελληνικού default μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο 10-20%, ωστόσο, το default μέχρι τις αρχές του 2012 συγκεντρώνει 50-70% πιθανότητες, εάν δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας γύρω από την Ελλάδα με μέτρα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση του EFSF καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, ακόμη και το βασικό αυτό σενάριο είναι ένα «κακό» σενάριο, κυρίως, εάν το default καθυστερήσει πολύ και επισημαίνει πως οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης στην αγορά, θα είναι προσωρινό και ρηχό αφού οι ρίζες του προβλήματος του default: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η απουσία οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν άλυτα και επιμένουν.

Οι τρεις λοιπόν κίνδυνοι για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη UBS, είναι οι εξής:

Άτακτη χρεοκοπία: Ειναι πιθανό πως κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα φτάσουν σε αδιέξοδο και αυτό θα συμβεί εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας και εν συνεχεία στη χρεοκοπία και κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστάματος, κάτι το οποίο θα εξαπλωθεί και στον εταιρικό τομέα καθώς και τα ελληνικά νοικοκυριά.

Φυσικά, η εξάπλωση αυτή θα αφορά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Θα υπάρξει εκτόξευση των spreads στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία.

Η οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα πληγεί και πολλές αδύναμες οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση, ενώ οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν ανέπαφη ούτε και την αμερικάνικη οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο οίκος δεν θα ήταν υπερβολικό να πει κανείς ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει τον νούμερο ένα κίνδυνο στην παγκόσμια ανάκαμψη ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έξοδο από το ευρώ, ως αποτέλεσμα των ισχυρών κοινωνικών αναταραχών και των πολιτικών πιέσεων.

Έξοδος από την ευρωζώνη: Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τη UBS, θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, αρκετά ακριβή θα ήταν και η έξοδος μία ισχυρής χώρας από το ευρώ.

Τα άμεσα κόστη συμπεριλαμβάνουν απότομες αυξήσεις των risk premiums και τεράστιες κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, που θα οδηγήσουν σε ύφεση παντού, μαζί με ένα πολύ υψηλό πληθωρισμό στη χώρα που βγήκε από το ευρώ.

Το κόστος, όμως, δεν σταματά εκεί καθώς θα εξαπλωθεί σε ένα ευρύτερο default στον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί η κρίση, ενώ ο κίνδυνος σοβαρών κοινωνικών αναταραχών και πολιτικών πιέσων στην ίδια την ΕΕ, είναι τεράστιος.

Ύφεση: Ο οίκος επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη ήρθαν σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία ζει μία σημαντική επιβράδυνση και συνεπώς είναι πολύ πιο ευάλωτη σε οποιοδήποτε σοκ.

Οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης έχουν πλέον αυξηθεί στο 15% απο σχεδόν 0% λίγους μήνες πριν. Η κρίση στην Ευρωζώνη, εάν δεν περιοριστεί, μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση με διπλό πάτο με τις μετοχές, τα εμπορεύματα και την πιστωτική αγορά να οδηγούνται σε ισχυρή βουτιά της τάξης του 20-30%.
Ελευθερία Κούρταλη