ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Mobile: 6944361990
Email: baziotopoulos@windowslive.com
Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 28, Κόρινθος
Fax: 27410- 72803
website: www.baziotopoulosleonidas.blogspot.com


Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

---

Μεγάλη βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας
Σε νέα «βάθη» υποχώρησε η οικοδομική δραστηριότητα κατά τον Ιούνιο, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη της οικονομικής ύφεσης και της απουσίας των κατασκευαστών από την αγορά κατοικίας. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας περιορίστηκε σε 3.369 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 524,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.871,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 27,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,9% στην επιφάνεια και κατά 37,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι και τον προηγούμενο χρόνο, η κάμψη ήταν άνω του 20%, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της πτώσης.
Οσον αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα του Ιουνίου, αυτή διαμορφώθηκε σε 3.343 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 514,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.827,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,4% στην επιφάνεια και κατά 36,7% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αντίστοιχα, κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2011, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 40.963 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.993,6 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 29.165,9 χιλιάδες m3 όγκου.
Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση κατά 23,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 32,4% στην επιφάνεια και κατά 32,4% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010.
Οσον αφορά το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 35,7% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 47,6% στην επιφάνεια και κατά 45% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του έτους 2010.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο σταδιακής απορρόφησης του υφιστάμενου αποθέματος απούλητων νεόδμητων κατοικιών φαντάζει απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στην οικοδομή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως επίσης και η συνέχεια της πτωτικής πορείας της οικοδομικής δραστηριότητας. Μάλιστα, φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ακόμα κι αν οι κατασκευαστές προβούν σε γενναίες εκπτώσεις τιμών, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι τελευταίοι δεν δείχνουν καμία διάθεση σοβαρής και γενικευμένης μείωσης των απαιτήσεών τους, μιας και η πλειονότητα δεν πιέζεται από τραπεζικό δανεισμό. Ετσι, έχουν την υπομονή και τις οικονομικές αντοχές να περιμένουν έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά και καταστεί εφικτή η εξασφάλιση καλύτερου τιμήματος για τα ακίνητά τους.
Ομως, η ρευστότητα και η αβεβαιότητα που επικρατούν στην εγχώρια οικονομία, σε συνδυασμό με τη ραγδαία αυξανόμενη ανεργία και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αναμένεται να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους κατασκευαστές, καθώς όσοι εξακολουθούν να κινούνται στην αγορά για απόκτηση κατοικίας, επιλέγουν σε συντριπτικό ποσοστό την αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας, που διατίθεται σε μικρότερη τιμή.


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ